Your Life is between the Heaven and Hell.. Between Demon and Angel.. Just you the one that can choose which path you go.. Heaven is the good reward.. Hell the other way..


Monday, July 18

....Macam Mane Nak Jage Cinta....

Ini den buat pada yang nak berkapel lah.....
tapi ingat...kapel jgn over.....jeles den..den ni single
Macam mane nak jage agaknye.........

Yang pertama..............
Mesti ingat...semua lelaki ade ego..walau mcm mane pon baik die...giler2 die...sporting mane pon die....laki tetap ade ego...sebab ego 2 yang membuatkan laki bole jd pemimpin....... 
Nak jage laki kene jage lah ego die........ x smestinya kene jage stiap masa...... 
contohnya balak kau cakap....."abg x kisah lah syg nak kuar ngan sape,janji jage diri"....
yang kite pulak...jgn buat muke kering......selambe je kuar ngan membe2 laki depan balak..... memg la balak kau cakap mcm 2...tapi mulut je...sbb xnak kongkong idup kau.....tp hati die...mst la jelas gak.........

Yang kedua...................
dalam nak berkasih ne.........kite kene jujur tapi boleh lah menipu sikit2 demi utk kebaikan org lain.........
contoh menipu....."abg tengah bt ape...syg tengah ade masalah ne"..awek kau tanye......kau menipu lah skit.,walaupun tengah lepak2 ngan membe cakap la tngh free......awek kau tengah susah....kalau kau ckp kau tengah melepak mesti die balas..."ok lah xpe.....xnak kacau abg..sorry"......aduyai......berkorban lah skit.....memang lah membe ngan membe2..tapi bile tibe mase kau susah pulak...kau nak carik awek kau..awek kau sibuk.......huishh
Walaubagaimanapun...kite kene jujur dlm cinta......dont be fake person.....
jgn ade kepalsuan dalam percintaan...memang boleh kite nak menipu demi nak jage name baik...tapi jgn la melampau......sampai awek kau terase.....kau belakon depan family kau kate korg xde ape....tapi lepas 2 kau pegi la jmpe awek kau balik.......pujuk die balik..amik ati die balik..........cakap sorry td kurang layan awak.....

Yang ketiga..........
Jangan janji kalau rase x boleh nak ditepati...........kau kalau ade awek....ataupon pompuan ade balak...jgn janji lebih2...kalau rase nnti x boleh nak buat janji 2.....
contohnye......."abg..abg..nanti kite g klcc..kite lepak2...kite makan2 kat sane...romantik kan...kan3"......bile kau ckp mcm 2..kau da bg harapan kat balak kau.....tapi mase bile jumpe..kau mcm ade masalah........x bole nak layan balak kau mcm mane kau janji......kalau kau citer awal2 ape masalh kau xpe jgk......xpon kau jumpe balak kau...citer.....bg die tau baru tenang hati die......ne janji beribu...bile dah jumpe balak kau jadi batu je.......jage hati org kalau nak org jage hati kite.........

Yang keempat...........
 Kadang2 2 gedik2 merajuk 2 ok gak dalam nak bercinte.............tapi jgn over sangat sampai org menyampah......nak bercinte ne steady je,,,buat rilek je..................tp jgn kau punye rilek sampai balak kau terase......" eh die ne betul ke suke aku ne.....ke aku je ade hati kat die "
................dalam bercinte ne kene adil lah give and take....jgn asyik balak kau givee je..kau asyik take jee.......kalau kau rase balak kau je tepon kau...jage lah hati die...pg lah topup... tepon lah die pulak.......

Yang kelima........................
Jangan banyak rahsie ngan pasangan kau..kalau rahsia yag xkan mengganggu hubungan kau xpe...tapi kalau rahsie 2 akan mengganggu hubungan kau 2...rosak3.....cuba jujur dlm bercinte.....jgn tipu hati n perasaan diri sendiri...sbelum nak jage hati org..jage hati sendiri dlu..
..................kalau kau rase x bahagia dgn die....cakap slow2...jgn kau bertindak mcm kau x ske die tp mulut manis lg kate love2........
X baik menipu perasaan org......kalau kau x suke die tapi hati kau masih cinta kekasih lame kau...baik jgn kau teruskan........lupekan dlu kekasih lame kau 100% dulu...baru bercinta baru............mcm aku cakap td.....dont be a fake person...........nak kapel...tapi bayang kan org lain..........x baik buat mcm 2.....dalam bercinte biarlah jujur...jgn depan org ne lain...depan org tu lain...nak cover...cover2 jugak tapi jgn sampai ade yg terluka

Yang paling penting..kau kene tau..Allah tu Maha Adil........kalau kau cube nak sakitkan perasaan org lain...hati kau jugak akan sakit...jadilah org yang jujur...jgn bercinta adalah jalan yang terbaik kalau rase diri 2 balum cukup sempurna.....kalau dah sempurna akal....sempurna hati n perasaan...xde masalah dlm hidup.....masalh ngan kisah lame ke...baru bukak lembaran baru.................jgn hanya susah baru nak cari kekasih bile senang cari org lain yg bole lepak2 lupekan kekasih..........
.....tapi ingat ne.....single is simple...couple is trouble.....kalau xbole nak couple dengan baik..dengan tenang.....jadi lah single.....mesti ade yg nak kan kau suatu ari nanti.......
Perkataan cinta 2 agung darjatnye.....jgn main dgn cinta......yang main sebut cinta yg salah 2 ..hati x konficent tp love.....tup3 terlanjur...masak3

jangan luahkan cinta kalau rase x mampu...agung cinta 2

6 comments:

  1. hayyaaa.......wa manyak jiwang lahhhh....ajar olang bercinta...tp jgn belomen

    ReplyDelete
  2. ayya..apa yang hebatnya.....talak papa la...dah lame x blog..tp xtau nak ckp ape

    ReplyDelete
  3. hahaha......jgn terluka dlm bercintaa....jgn bangga pulak bile dah ade cinta

    ReplyDelete